• 【光华讲坛】Monitoring Ability of Independent Directors
    发布时间:2019-06-03 查看次数:

主题:Monitoring Ability of Independent Directors: The Effect of Commonality in Expertise on Financial Reporting Quality

主讲人:澳大利亚莫纳什大学  陈晨 副教授

主持人:会计学院 易阳博士

时间:2019年6月5日(星期三)下午3:30-5:00

地点:西南财经大学柳林校区弘远楼408会议室

主办单位:统计研究中心 统计学院 科研处

主讲人简介:

陈晨,现任澳大利亚莫纳什大学会计系副教授,他于2011年取得香港中文大学会计学博士学位,主要研究方向为财务会计与审计等相关问题。陈教授的多项研究成果已在会计学界顶级期刊发表,具体包括The Accounting Review, Journal of Corporate Finance, Journal of Banking and Finance, and Journal of Business Ethics等

具体详情请见其个人主页:https://research.monash.edu/en/persons/chen-chen

主要内容:

This paper finds that the ability of independent directors to monitor financial reporting quality depends on whether they have the expertise to match with that of executives. We find that higher commonality in expertise between the firm’s executives and independent directors is associated with a lower probability of meeting or beating analyst forecasts. Difference-in-difference analysis using independent director’s sudden death and retirement suggests that our findings are plausibly causal. The effect of commonality in expertise is stronger for directors with accounting and finance skills, business skills, and for directors whose roles are more important in monitoring financial reporting quality.

(作者主要讨论独立董事与管理层能力的专业共性对独立董事监督财务报告质量的影响。作者研究发现独立董事与管理层的专业共性越高,公司盈余达到分析师预测的概率越高。同时,上述关系在独董具有财会背景、商业背景等方面更明显。通过独董突然死亡和退休的外省事件,作者利用双重差分的方法为上述发现提供了因果关系的证据。)